Elektroinstalace DCC II – zapojení skrytého nádraží

Elektroinstalace DCC II –  zapojení skrytého nádraží  

 Dnes jsem pro Vás připravil příspěvek, ve kterém popíši postup při zapojování elektroinstalace skrytého nádraží na mém kolejišti.

  Všechny koleje a výhybky skrytého nádraží jsou již položeny, jednotlivé koleje jsou přerušením „J“ kolejnice rozděleny na tři samostatně napájené a detekované úseky přes RL 101 Lenz. Pod výhybkami jsou vyvrtány otvory pro prostrčení jehly přestavníku.  Skryté nádraží jsem pro snadnější montáž elektroinstalace postavil „na bok“. Byla to celkem fuška, sundat jej z kolejiště a postavit.

 Nejprve jsem osadil moduly pro napájení a detekci kolejových úseků a dekodéry výhybek příslušného zhlaví.  

 Dalším krokem bylo osazení, přezkoušení funkčnosti a tichého chodu přestavníků výhybek.Podrobněji jsem se tomuto tématu věnoval v samostatném příspěvku.

 Poté jsem natahal a propojil hlavní kabely od svorkovnice. Zelený vodič pro 16 V napájení dekodéru, červený pro společný pól přestavníků a modrý.Ten je „K“ pól kolejnic.

 Následovalo propojení „K“ pólu na společnou kolejnici, na všechna místa,kde je kolej přerušena,např. za srdcovkou výhybek.

 Poté jsem provedl společné vedení pro přestavníky výhybek. Jsou svedeny a přiletovány k „rozvodnici“.Tu jsem vytvořil z pásku kuprexitu o rozměrech cca.7 x 1 cm a vyvrtal do ní spoustu děr.Těmito otvory jsem protáhl odizolované vodiče,ohnul je a následně všechny najedou připájel ke kuprexitu.Rozvodnice je samozřejmě podložena tak, aby šli vodiče ze spod prostrčit.

 Pak následovalo natažení vodičů od dekodérů výhybek k patřičným přestavníkům.Vždy po připojení páru kabelů jsem provedl funkční zkoušku a rovnou na schématu nádraží zaznamenal adresu výhybky.Tyto použité dekodéry jsem již měl naprogramovány na pevné adresy.Po připojení výhybek a jejich odzkoušení jsem všechny přestavníky, svorkovnice a DCC komponenty popsal a vodiče svázal stahovací páskou.

 Poté jsem připájel vodiče k srdcovkám výhybek. Budou sloužit k napájení srdcovky,podle polohy přestavníku.

 Ke svorkovnicím č. 1 a 2 jsem připojil vodiče od dekodérů k výhybkám, které budou osazeny na hlavním rámu kolejiště, ale patří ke skrytému nádraží. Jsou to kolejové křížení z obou stran skrytého nádraží a pak výhybky ve smyčkách.

 Poslední operací bylo osazení a připojení RL 101 k detekci a hlášení obsazení jednotlivých úseků.   

               

                            

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.